Resepi terbaik dari dapur HJH.JAMIAH...dari tangan chef bedah dan chef nan 01

Tempe adalah sejenis makanan yang cukup terkenal dikalangan orang jawa..kiranya jawa dan tempe mmg tak dapat dipisahkan....tetapi itu dulu, jawa moden sekarang ni ada juga yang tak makan tempe, eksyen lah tu..orang putih pun suka makan tempe..hahahah...(org putih tu sya)..okey kita mulakan resepi pertama..sejak2 kebelkangan ni, resepi ni menjadi perhatian kat rumah mak mentua i..kalau mengikut resepi asal, untuk masak tempe bersengek ini mengunakan tempe yang sudah agak busuk sikit,(busuk disini bermaksud,tempe itu sudah lama didalam peti sejuk) kenapa? aku pun tak dapat nak terangkan, panjang cerita nya..

TEMPE BERSENGEK


TEMPE(ikut suka, nak berapa banyak, yang ni mak ngah guna 10 bgks)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
kunyit hidup(secukupnya)
1 camca ketumbar
1/2 camca halus jintan halus
sekeping asam gelugor
cili padi (kalau nak pedas)
santan pekat
minyak masak
garam secukupnya
dan bahan perisa

bahan kisar:
bawang merah
bawang putih
kunyit
jintan
ketumbar

tempe dipotong dua kemudian ketepikan

panaskan kuali, masuk kan minyak secukupnya untuk menumis.
bahan2 kisar tadi..
tumis bahan2 kisar hingga naik bau,masuk kan garam dan perisa secukupnya.
sudah sebati, masukkan tempe dan gaul hingga sama rata..
akhir sekali masukkan santan pekat dan asam gelugor dan biar sampai mendidih..sudah agak masak, matikan api(ni jangan lupa)..angkat dan hidangkan..








No comments:

Post a Comment